Nieuws

“Altijd nagaan, nooit aannemen”. En “zonder smeerolie draaien de radartjes vast”! Tijdens de Green Trust Academy afgelopen 21 november deelden Gwen Ter Horst en Marlous Nooi de lessen rondom de theorie van strategisch omgevingsmanagement en de praktijk bij Windpark Krammer. Wat blijkt? Het is allemaal geen hogere wiskunde, gewoon tegeltjeswijsheden die thuis aan de keukenmuur hangen. 

De achtste editie van de Green Trust Academy werd voor het eerst door twee vrouwen gegeven. Gwen is sinds april 2018 omgevingsmanager bij Green Trust en werkte daarvoor 15 jaar als correspondent bij de NOS. Marlous werkt sinds november 2017 voor Green Trust als communicatiespecialist en heeft sinds januari 2014 de communicatie van Windpark Krammer vormgegeven.  

Sinaasappels
Gwen vertelde het belang van doorvragen en het zoeken naar een gezamenlijk belang. Want waarom zou je een sinaasappel in tweeën delen wanneer twee kinderen deze willen? Misschien wil de ene juist de schil om gekke gebitjes van te maken en wil de ander een glaasje jus d’orange. Daarom is het zo belangrijk om niet aan te nemen, maar juist goed door te vragen. En om in gesprek te blijven. En wie kent de legendarische zin “U draait en u bent niet eerlijk” niet? Fantastisch goed voorbeeld van framen! Ook van de nut en noodzaak van een goed verhaal, want dat had de PvdA niet. Bij Krammer was dat er wel en dan kun je ook positief framen, vertelde Gwen. Bij de opening van Windpark Krammer zorgde zij ervoor dat alle verhalen achter het windpark bij de juiste media terecht kwamen. 

Opa Nooi
Zeg wat je doet, en doe wat je zegt. Klinkt zo simpel. Toch gaat het daar al vaak mis, vertelde Marlous Nooi aan de hand van de tegelwijsheden van haar opa. Een goed verhaal, eerlijk en helder informeren en een goed imago zijn geen laagje over een stuk lood, dat moet al in de kern van je project zitten en dat moet je blijven herhalen. Windpark Krammer noemde zichzelf het grootste burgerinitiatief van Nederland, maar gedroeg zich er ook naar. En die 34 grote windturbines? Die zijn van de omgeving. Zoals opa, die als fabrieksarbeider bij de Hoogovens werkte tegen oma zei wanneer ze over de vieze torens van haar man’s fabriek klaagde: “het zijn wel ónze lelijke torens en ze zorgen mooi wel voor onze boterham”. En natuurlijk doet tetteren in een megafoon en gadgets uitdelen zoals de IJskrammer ontzettend veel voor je team, want het moet wel een feestje zijn.

Onze vrouwelijke Nico Dijkshoorn, Bianca Hendriks, sloot de avond weer af met een mooi gedicht:

SOM is als een pizza of sinaasappel
die je kunt delen in vier parten 
tussen 2 kinderen die allebei ANNA heten:
altijd navragen, nooit aannemen

De grote Anna heeft een belang
De kleine Anna heeft een standpunt
De een zegt wat ze doet
De ander doet wat ze zegt

Net zoals opa Nooi die nooit
wreef in de vlek in zijn onderbroek
zoals prins Andrew dat wél deed

Prins Andrew wist dat een zakelijk gesprek
nooit zomaar een gesprek is
Daar komt iets uit voort

Wat Andrew even vergat:
Een goed verhaal is kapitaal
Het wisselgeld is vertrouwen

Vertrouwen lijkt op trouwen
En trouwen is een werkwoord
Dat zei de oma van Marlous

Het compromis van elk goed huwelijk 
is strategisch omgevingsmanagement
Zolang je elkaar trouw bent en niet 
gaat douchen bij de buren, hoef je niks
te framen. Dan is je relatie transparant
en kun je werken aan het grootste burgerinitiatief
na Windpark Krammer: het huwelijk

Mensen, maak er een feestje van
En voor nu: handen in de lucht voor dat fuifjeDeze website gebruikt Google Analytics om anoniem statistieken te verzamelen over het gebruik van deze website.