Nieuws

Afgelopen week waren Green Trusters op locatiebezoek bij Energielandschap de Grift. Ons Solutions en Asset management Team gingen op bezoek om te zien hoe hun tekeningen tot leven zijn gekomen en hoe het cable poolen in zijn werk gaat. 

Energielandschap de Grift 
Dit energielandschap bestaat uit Windpark Nijmegen Betuwe en Zonneweide de Grift in Nijmegen. Beide energieparken zijn opgezet door Wiek-II en hebben als eigenaar Energiecoöperatie WPN. Deze coöperatie bestaat uit ruim 1.500 leden die met hun wind- en zonaandelen samen eigenaar zijn van het energiepark. 
 
Cable pooling 
Vier windmolens (10 MW) en zo'n 7.000 zonnepanelen (5 MW) wekken de elektriciteit op in het Energielandschap de Grift. Het bijzondere is dat de opgewekte stroom van wind en zon samen door één kabel naar het elektriciteitsnetwerk gaan, oftewel cable pooling. Zo kan het park zowel wanneer het waait als wanneer de zon schijnt energie opwekken. 
 
In principe kun je cable poolen met verschillende type opwekinstallaties, maar de combinatie van een windpark en zonneweide of -dak is het meest effectief. Hierbij is het windpark leidend, omdat het doorgaans een grotere aansluitcapaciteit nodig heeft dan een zonne-installatie. 
 
De voordelen van cable pooling 
1. Voorkomt dat een nieuwe of grotere aansluiting aangelegd moet worden. 
Dit is omdat wind en zon elkaar meestal afwisselen, zodat ze een aansluiting kunnen delen. Als het flink waait, is er meestal weinig zon en andersom. Slechts 5% van de tijd is er zowel veel zon als wind. Wanneer dit het geval is, wordt er gekeken of de overcapaciteit opgeslagen kan worden of moet de keuze gemaakt worden om een van de twee parken stil te zetten om overbelasting te voorkomen. 
 
2. Het zorgt voor een stabielere energievoorziening.
Omdat zon en wind elkaar afwisselen, is het opwekprofiel op jaarbasis meer in evenwicht. 
 
3. Zowel (coöperatieve) ontwikkelaars als netbeheerders besparen investeringen 
Wanneer er geen extra overdrachtsstations en kabels geplaatst hoeven te worden, scheelt dat natuurlijk tijd en geld. 
 
Green Trust 
Bij een cable pooling-samenwerking horen onderlinge afspraken. In een overeenkomst worden de juridische, financiële en technische afspraken vastgelegd. Green Trust heeft onder andere ervaring in het juridische en financiële advies bij cable pooling, maar ook in het beheer van wind- en zonneparken. 

Deze website gebruikt Google Analytics om anoniem statistieken te verzamelen over het gebruik van deze website.