Nieuws

20 september 2022

De praktijk als leermeesterJulius Caesar zei ooit: ‘de praktijk is de leermeester van alle dingen.’ Onze Green Truster Stan Reinders liet dit zien. In mei werden de werkdagen van onze constructiemanager volledig omgegooid. Zijn dagelijkse werkplek in het mooie kantoor te Oosterbeek veranderde naar ‘daar waar het gebeurt’, in en rondom windturbines. ‘We staan soms te ver van de praktijk af, terwijl we dagelijks met de praktijk te maken hebben,’ vertelt Stan. ‘Toen Koppejan Wind Service mij de kans bood om zeven weken mee te helpen bij het demonteren van windturbines, kon in deze kans natuurlijk niet laten gaan. Na jarenlang theoretisch met windturbines bezig te zijn, was het tijd om meer praktische kennis op te doen’. 
 
Van Biddinghuizen tot Noord Wales 
Stan begon zijn avontuur van zeven weken bij Windpark Kubbeweg. Hier zou hij viereneenhalve week meelopen als monteur. Windpark Kubbeweg, een windpark in de buurt van Biddinghuizen, moest gedemonteerd worden omdat er plaats gemaakt moet worden voor de grotere, modernere windturbines van Windplan Groen. De nieuwe zullen meer opleveren en de gedemonteerde windturbines vinden na revisie een nieuw leven in onder andere Italië en Zweden.
 
Een van de voordelen van het werken in windturbines is natuurlijk het uitzicht. ‘Het uitzicht tijdens het demonteren van Windpark Kubbeweg was heel bijzonder omdat het overal om ons heen werd afgebroken en opgebouwd. Honderd meter van ons vandaan werd er een fundering opgebouwd en als je iets de andere kant op draaide zag je hoe een aantal windturbines werden afgebroken. Er gebeurde van alles tegelijk, maar het bijzondere was dat alles op elkaar werd afgestemd. Het aangelegde pad voor wagens werd bijvoorbeeld voor zowel de opbouw als afbraak gebruikt,’ legt Stan uit. 
 
De twee weken die daarop volgden ging hij de Noordzee over naar Noord Wales. Met op de achtergrond het heuvelachtige landschap demonteerde hij met zijn team vier windturbines van Windpark Hafoty Ucha. Ook deze windturbines worden vervangen voor nieuwe, betere modellen. ‘Bij dit park leerden we de eigenaar kennen, dit was een boer uit de buurt. Hij kwam van tijd tot tijd kijken hoe de werkzaamheden verliepen en zette wanneer nodig zijn twee honden in om zijn schapen uit de buurt te houden van onze werkzaamheden’. 
 
Beide projecten zijn uitgevoerd in opdracht van Business in Wind. Zij kopen, demonteren, verkopen en installeren windturbines wereldwijd met als doel om zoveel mogelijk windturbines een tweede leven te geven. 
 
Met de ladder omhoog 
Een van de grote verschillen tussen de windparken was niet het uitzicht maar zat juist in de binnenkant van de windturbines. ‘In Wales zat er geen liftje in de windturbine waardoor alles met de ladder moest. Natuurlijk hartstikke goed voor je stappen, maar je kon een stuk minder spullen mee omhoog nemen en een stuk gereedschap vergeten deed je maar één keer,’ legt Stan al lachend uit. Ook het demonteren kende verschillen, zo werd in Wales de rotor in één keer gehesen, terwijl de bladen in Biddinghuizen een voor een van de windturbine werden gehaald. ‘En natuurlijk geeft een pub of een snackbar na een goede werkdag ook een ander gevoel,’ zegt Stan. 
 
Meer vertrouwen 
‘Ik merk nu ik weer op kantoor ben, dat ik met nog meer vertrouwen in mijn werk sta en beter weet waar ik op moet letten,’ vertelt Stan met een kleine sprankel in zijn ogen. ‘Ik kreeg toen ik een dagje mee mocht lopen in december al een beetje inzicht in wat me te wachten stond maar ik heb in de weken die in het voorjaar volgden veel nieuwe dingen geleerd.’ 
 
‘Ik ben vooral de mensen die dit werk dagelijks doen enorm gaan waarderen. Het is fysiek zwaar werk en je moet een goede technische kennis hebben. Je houdt continu checklists bij en je gereedschap moet altijd op orde houden. Ik merkte dat het werk erg belastend is voor je lichaam, ondanks dat je je best doet om je lichaam niet te zwaar te belasten en veilig te werken,’ geeft Stan aan. Maar desondanks fantaseert Stan al over de mogelijkheden van 2023. Wie weet werkt hij dan wéér een paar weken met zijn hoofd in de wind, zélfs als er geen lift is.

 

 

 

 

Koppejan 
Is een full service bedrijf in de windenergie dat zich bezighoudt met onder andere de installatie, demontage, commissioning en onderhoudswerkzaamheden van windturbines." 
 
Business in Wind 
Koopt, demonteert, verkoopt en installeert windturbines wereldwijd met als doel om zoveel mogelijk windturbines een tweede leven te geven.

Deze website gebruikt Google Analytics om anoniem statistieken te verzamelen over het gebruik van deze website.