Nieuws

02 november 2022

Team Solutions: Lessons learnedAutomatisch plaatsnamen uit kadastrale gegevens importeren in AutoCAD


‘Als AutoCAD designer voor Green Trust maak ik tekeningen voor wind- en zonneprojecten. Denk aan tekeningen die laten zien waar de windturbines moeten komen, maar ook tekeningen van het substation, de kabels in de grond en de wegen voor de werkvoertuigen die tijdelijk gemaakt moeten worden om de werkzaamheden uit te voeren. Dat doe ik niet alleen, maar samen met het Solutions-team. Bij elk project leren we weer nieuwe lessen die we graag delen,’ vertelt Green Truster Bojan. Team solutions deelt elk kwartaal een geleerde les en vandaag vertelt Bojan over het automatisch doorvoeren van namen van perceeleigenaren in tekeningen.

‘Bij wind- en zonneprojecten maken we gebruik van kadastrale gegevens om te zien welk stuk grond van welke eigenaar is. In deze projecten hebben we regelmatig te maken met tientallen of honderden percelen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom wij moeten weten welk perceel van wie is. Windmolens moeten bijvoorbeeld op een bepaalde afstand van elkaar worden geplaatst. De verbindingswegen doorkruisen veel percelen en tijdens de bouw worden grote delen van de turbines vervoerd, waardoor veel ruimte nodig is. Hiervoor moeten we weten wiens perceel we moeten gebruiken voor transport en dus ook om toestemming moeten vragen.

Voorheen haalden we de kadastrale gegevens in AutoCAD-tekeningen handmatig perceel voor perceel op. We kopiëerden de namen en gegevens van de eigenaren uit een excel-bestand één voor één naar de tekening, maar dit kostte veel te veel tijd en bovendien konden er fouten optreden.

Dus na enige tijd op deze manier gewerkt te hebben, probeerde ik te kijken of er een manier was om het proces te automatiseren. Toen ontdekte ik hoe je tekst automatisch kon importeren en in één keer met de juiste coördinaten op de juiste positie kon plaatsen. Deze verbetering betekende een vermindering van 60% van de tijd die we aan deze taak besteedden en elimineerde daarmee ook mogelijke fouten. Nadat de namen van de perceeleigenaren op de juiste positie binnen de bijbehorende percelen zijn geplaatst, moeten we nu alleen nog de rotatie van de namen aanpassen om de oriëntatie van de percelen te volgen en duidelijk zichtbaar te zijn op de tekening. Ik ben al bezig met uitzoeken hoe dit automatisch kan, dus de volgende leuke uitdaging staat klaar.

Deze en andere verbeteringen lieten ons zien hoe belangrijk het is om altijd te zoeken naar betere manieren van werken en niet alleen te vertrouwen op kennis die we al hebben. Met deze houding versnellen we het proces van tekeningen maken en voorkomen we fouten in tekeningen. Stap voor stap brengen we verbeteringen aan en leren we hoe we beter kunnen worden.’

Deze website gebruikt Google Analytics om anoniem statistieken te verzamelen over het gebruik van deze website.