Nieuws

25 november 2022

Nils Vorrink puzzelt met energie



''Zoveel mogelijk energie opwekken, in een optimale mix''

Naast energie uit wind liggen bij Burgerwindpark Lage Rooijen langs de A2 bij Maasdriel meer kansen om in onze eigen duurzame energie te voorzien. Nils Vorrink vertelt over het onderzoek dat hij doet om onze energievoorziening nog beter te maken. Een spannende zoektocht naar de optimale mix van wind- en zonne-energie, energieopslag en een eigen lokaal energienetwerk op deze locatie.

Nils loopt stage bij Green Trust. In afwachting van de uitspraak van de Raad van State over het plan om drie windturbines te bouwen bij Lage Rooijen zoekt Nils naar nieuwe kansen die het project nog beter kunnen maken. Dat die kansen er zijn is zeker. Naast de opwek van wind- en zonne-energie, lijkt de opslag van energie in een batterij een goede kans van slagen te hebben bij Lage Rooijen. Ook verkent de jonge techneut de mogelijkheden om de opgewekte stroom straks direct aan bedrijven in de buurt te leveren.


Beste combinatie
´De vraag is wat uit financieel, technisch en juridisch oogpunt gezien, de beste combinatie is om aan de elektriciteitsvraag in dit gebied te voldoen´, vertelt Nils. ´Zijn dat bijvoorbeeld drie windturbines met een zonnepark en een kleine batterij of passen twee windturbines met zonnepanelen en een grote batterij misschien beter? Er zijn veel mogelijkheden denkbaar. Het uitgangspunt is zoveel mogelijk elektriciteit opwekken met zoveel mogelijk voordeel voor de omgeving.’

Nils puzzelt om de beste opties in kaart te brengen. Hoe verhouden zon en wind zich tot elkaar? Wat zijn de voors en tegens van de verschillende oplossingen? Een grote batterij kan veel energie opslaan, maar is kostbaar. Hij maakt berekeningen, goochelt met cijfers en praat met specialisten uit de energiesector, de gemeente en ondernemers in de buurt om de puzzel compleet te maken. 

Directe levering
Een belangrijk onderdeel in Nils’ zoektocht is de energielevering. Met zijn onderzoek wil hij ontdekken of het handig is om de opgewekte stroom van Lage Rooijen via een eigen kabel (een gesloten distributiesysteem) naar bedrijven in de buurt te brengen. Bijvoorbeeld naar het nieuwe bedrijvenpark Hedel, waar een oplaadstation voor elektrische vrachtwagens komt. ´De vrachtauto´s krijgen dan hun stroom niet via het gewone elektriciteitsnet, maar direct van de windturbines en zonnepanelen uit Lage Rooijen. Dit kan een oplossing zijn voor het overbelaste elektriciteitsnetwerk. Door de elektriciteit lokaal weg te zetten via een eigen distributiesysteem is geen aansluiting op het elektriciteitsnet nodig en kan de stroom rechtstreeks naar ondernemingen in de buurt’, denkt Nils.

Zonnepanelen met fruit
De jonge technicus is ook enthousiast over ‘agrisolar’. Bij deze relatief nieuwe aanpak, met succes op andere plekken in ons land gebruikt, worden zonnepanelen gecombineerd met fruitteelt. De vraag is of deze oplossing ook past bij Lage Rooijen. Fruittelers uit het gebied zijn al enthousiast. Ook de gemeente Maasdriel vindt het een interessant idee vanwege het dubbele grondgebruik. Naast dat telers de zonnestroom goed kunnen gebruiken, heeft agrisolar meer voordelen´, zegt Nils. ´De zonnepanelen beschermen in de zomer het fruit tegen verbranding door de zon en in de winter tegen bevriezing. Door de panelen op voldoende afstand van elkaar te zetten en de juiste transparantie van de panelen te kiezen, krijgen de planten genoeg licht om te groeien. Daar komt bij dat voor deze vorm van telen veel minder water nodig is dan normaal, omdat onder de panelen een beter klimaat ontstaat voor planten.’

Nils’ onderzoek moet uitwijzen welke oplossingen waardevol zijn voor Maasdriel. De student denkt uiterlijk begin 2023 zijn onderzoek af te ronden en advies te geven aan Green Trust en coöperatie Bommelerwaar. De resultaten zullen via deze website worden gedeeld.




Over Nils Vorrink

Nils Vorrink (20 jaar) is derdejaars student elektrotechniek aan de HAN in Arnhem. ´Ik ben van kinds af aan bezig met duurzame energie. Voor mijn studie heb ik eerder twee stages in energietechnologie gedaan. Mijn gevoel voor duurzame energie is hier versterkt en ik ben nog steeds heel blij met mijn studiekeuze.´ Nils loopt stage bij Green Trust tot eind januari 2023. ‘In deze tijd hoop ik te ervaren hoe het is om in een bedrijf te werken en hoe de bouw van wind- en zonneparken in zijn werk gaat. Heel belangrijk vind ik het om aan projecten te werken die echt te realiseren zijn, zoals bij Lage Rooijen.’









Deze website gebruikt Google Analytics om anoniem statistieken te verzamelen over het gebruik van deze website.