Nieuws

Het leven van een asset manager gaat niet altijd over rozen
 

'Inspectie in Ierland! Prachtige uitzichten en een Guinness om de dag af te sluiten,' dachten Richard en Kazim, onze twee Asset Managers, terwijl ze op weg waren naar het Cahermurphy windpark in Ierland. Hun taak was om drie Enercon E92 windturbines te inspecteren, een jaarlijkse controle om de staat van de turbines te beoordelen en te controlen of de HSE-items (de veiligheidsitems) gekeurd zijn en zich in goede staat bevinden. HSE-items zijn bijvoorbeeld brandblussers, de lift of ladders. 
 
Dag 1: Geduldig wachten 
'Woensdagochtend begonnen we onze reis om zes uur. Helaas had ons vliegtuig een uur vertraging, maar we hadden koffie en werden rustig wakker.' Vanaf de luchthaven van Dublin was het een rit van 2,5 uur naar Ennis, dus er was een auto gereserveerd voor de Asset Managers. Maar het autobedrijf vroeg hen de creditcard waarmee betaald was te laten zien. Zonder die creditcard kregen ze de auto niet mee. 'Natuurlijk hadden we de bedrijfscreditcard niet bij ons... die wordt op kantoor gebruikt. We moesten terug naar de luchthaven om te kijken of we daar een auto konden huren. Gelukkig regelden we een auto en vervolgden we onze reis naar Ennis. Eenmaal in Ennis konden we nergens het huisnummer van het verblijf vinden, dus hadden we geen idee welk huis het was. Omdat het al avond was, duurde het nog eens drie kwartier voordat we de juiste mensen te pakken hadden voor het juiste huisnummer. Uiteindelijk bleek dat we al die tijd om de hoek van ons huisje stonden.' 
 
Om kwart voor acht ‘s avonds konden we eindelijk even lekker douchen voordat we de sleuteloverdracht van de windturbines met de eigenaar hadden. ‘Gelukkig konden we met hem de lange reisdag afsluiten met een heerlijke Guinness,’ vertelt Richard met een glimlach. 'Maar we hebben het bij één drankje gehouden, want de volgende dag vertrokken we om 7.30 uur voor de inspecties.’ 
 
Dag 2: Inspecties 

Om 7.30 uur reden ze naar het Cahermurphy windpark, hopend op een betere dag na alle tegenslagen. Inspectie beginnen rondom en aan de buitenkant van de turbines, waar ze op groenvoorziening, roestplekken en beschadigingen controleren. Vervolgens gingen ze naar binnen om van beneden naar boven de HSE-items te controleren, punten van vorig jaar na te lopen en de algehele status van de turbines te beoordelen. 
 
Bovenin zit de hub, het ronde gedeelte dat de paal en de wieken met elkaar verbindt. ‘Dit is best spannend om te controleren bij deze windturbines. Bij veel turbines kun je namelijk vanuit het midden van de nacelle in de hub stappen, maar bij deze moet je aan de zijkant door een deurtje kruipen. Om door deze deuren te kruipen moet je de wieken met gebruik van wind op een bepaalde stand stilzetten zodat je de positie kan vastzetten middels pinnen (rotorlock). Anders word je namelijk gehalveerd’. Helaas was er geen zuchtje wind te bekennen bij turbine twee, dus na een halfuur proberen besloten ze door te gaan naar turbine 3 en later weer terug te komen. 
 
Eenmaal bij turbine drie pasten de sleutels niet op de deur. Deze was vervangen door Enercon, echter hadden ze het slot zelf nog niet aangepast. Gelukkig waren er Enercon monteurs in de buurt waar ze de sleutel op konden halen. Op de weg terug met de sleutel besloten ze om het inkoopstation te checken. ‘Vorig jaar ging ik met mijn collega mee voor de inspectie en toen liep ik zo het inkoopstation binnen. Waarschijnlijk had mijn collega het alarm er toen al afgezet, ik had er deze keer dus even niet aan gedacht dat het alarm nog afgezet moest worden,’ vertelt Kazim. En daar stonden ze dan met een loeiend alarm te regelen dat hij weer uit werd gezet. ‘We hebben vanavond denk ik wel een Guinness nodig,’ geint Richard. 
 
Weer aangekomen bij turbine drie hervatten ze de inspectie. ‘Hier bleek dat de lift was afgekeurd waardoor we met een ladder 100 meter omhoog moesten klimmen. Onze conditie is niet slecht maar het is toch best een klim, gezekerd met harnassen en helmen,’ zegt Richard. 
 
Na deze avontuurlijke inspectie keerden ze terug naar turbine 1. Ze voerden de inspectie uit tot aan de lift, maar ineens realiseerden ze zich dat ze de liftsleutel bij turbine 3 hadden laten liggen. ‘Natuurlijk, het kon niet allemaal in één keer goed gaan,’ zegt Richard, ‘Helaas hadden we de sleutel van turbine 3 al ingeleverd en was deze met de monteurs teruggegaan.’ Na veel regelwerk kregen ze gelukkig weer de sleutel en konden de inspecties worden afgerond. ‘Rond negen uur waren we klaar met de inspecties en hadden we alle turbines twee keer gezien. We waren behoorlijk moe dus na één drankje zijn we gaan slapen,’ vertelt Kazim. 
 
Dag 3: Oost west thuis best! 
Op vrijdag was het tijd voor de sleuteloverdracht en ontbeten ze met hun lokale contactpersoon. Terwijl ze genoten van hun ontbijt, bespraken ze de bevindingen van hun inspecties. Ze hadden nog wat tijd over voordat ze terug naar Dublin moesten, dus besloten ze een bezoek te brengen aan de Cliffs of Moher, een prachtige natuurlijke bezienswaardigheid. ‘We hebben keurig 20 euro betaald om een kwartiertje foto’s te maken,’ grappen de mannen. Wat een avontuur en wat een verhaal. Vol energie gaan Kazim en Richard weer door met de volgende inspecties. Onze asset managers kunnen wel wat hebben. ‘Volgend jaar kan er niks meer mis gaan!’ lachen Richard en Kazim.

 

Deze website gebruikt Google Analytics om anoniem statistieken te verzamelen over het gebruik van deze website.