Nieuws

De komende jaren worden coöperaties samen met ontwikkelaars nog belangrijker voor de energietransitie, voorspelt Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie. Tijmen Keesmaat en Klaas Guldie trokken Rob kort aan zijn jasje op de Open Energiedag op 16 september 2023 in Nijmegen en vroegen hem naar het belang van het collectief organiseren van duurzame energie. 
 
Hoe belangrijk is de rol van ontwikkelaars voor de totstandkoming van duurzame energieprojecten, vroegen Tijmen en Klaas aan de demissionair minister. “Ontwikkelaars hebben een belangrijke rol bij de coöperatievorming en de kennis die daarin verzameld moet worden,” zegt Rob Jetten. Hij maakte het zelf mee in de energiecoöperatie in zijn woonomgeving waarin hij zelf actief is. Een aantal enthousiaste buurtbewoners wilde graag samen van onderop duurzame energie realiseren voor de omgeving, maar wisten niet hoe ze dat moesten aanpakken. De ontwikkelaar van het project ondersteunde daarin. “Het vormen van een coöperatie is van belang om die samenwerking vorm te geven voor alle partijen. Coöperaties worden de komende tien jaar nog veel belangrijker, maar dan moeten we hen als overheid wel goed door alle bureaucratie, regelgeving en subsidieaanvragen leiden. Hoe soepeler we dat kunnen organiseren, hoe enthousiaster we de coöperaties kunnen houden,” zegt Rob.  
 
Niet praten vanuit idealisme 
Als het aan Rob Jetten ligt, gaat het ook om het voeren van het juiste gesprek. “Het gros van de Nederlanders komt vanwege de hoge energieprijzen in actie om iets aan de energietransitie te doen en niet vanuit idealisme. Dan moet je niet bij elk huishouden waar je aanbelt vragen om te vragen of ze lid willen worden van een energiecoöperatie beginnen met een bevlogen verhaal over het redden van de planeet. Soms is het beter om het gesprek te beginnen over een goed geïsoleerd huis met een lagere energierekening in het vooruitzicht. Dat gesprek zie je nu in heel Nederland ontstaan door de energiecoaches die vaak ingeschakeld worden vanuit coöperaties." 

Rob Jetten signaleert dat de verduurzaming in Utrecht, Gelderland en Flevoland acht keer sneller gaat dan de overheid twee jaar geleden dacht, waardoor netbeheerders het tempo niet kunnen bijbenen. Welke oplossing heeft hij daarvoor?  “We zullen het stroomnet vooral slimmer moeten gaan gebruiken. Op welk moment van de dag gebruikt een huishouden of bedrijf energie? Kun je als energieleverancier je klanten daar ook op adviseren? In de regio Arnhem-Nijmegen zou bijvoorbeeld veertig procent van de netcongestie al opgelost kunnen worden door slimmere laadpalen te gebruiken. Als je dat besef laat indalen, dan weet je wat we als overheid de komende jaren te doen hebben, maar het tempo moet flink omhoog. Dat vraagt veel meer sturing van bovenaf, zowel van het rijk als van de gemeente.”

Deze website gebruikt Google Analytics om anoniem statistieken te verzamelen over het gebruik van deze website.