Nieuws

In gesprek met projectleider Christian Holdert

Stel je voor dat je in het gezellige Breda woont en besluit om spontaan een dagje naar Antwerpen te rijden, slechts een uurtje verderop, om te genieten van een authentieke Belgische wafel. Op weg daar naartoe passeer je het bedrijventerrein van BCT, en daarom besluit je een medewerker uit Breda mee te nemen die naar kantoor moet. Op de terugweg pik je haar weer op met een wafel voor in de auto. Een kleine omweg van vijf minuten en voilà, je hebt aan carpoolen gedaan: efficiënt en gezellig. 
 
Dit concept van 'samen delen' is ook toe te passen onder de grond, dit noem je cable pooling. Het netwerk van elektriciteitskabels raakt op steeds meer plekken in Nederland overbelast (netcongestie) waardoor nieuwe aanvragen voor een aansluiting of uitbreiding op het net langer duren of voorlopig worden afgewezen. Om hier slim mee om te gaan kan cable pooling een optie zijn. 
 
Zo hadden de drijvende zonnepanelen bij Business Centre Treeport (BCT) ruimte op het net nodig om hun opgewekte energie kwijt te kunnen. In plaats van een geheel nieuwe aansluiting te realiseren, kunnen deze zonnepanelen gebruikmaken van de bestaande infrastructuur van de windturbines op hetzelfde terrein. De turbines hebben een vaste transportcapaciteit maar gebruiken niet altijd de volledige capaciteit, waardoor er ruimte overblijft voor een extra kabel die de zonnepanelen verbindt met het bestaande inkoopstation(het stroomhuisje). 


De drijvende zonnepanelen bij BCT
 
Door dit soort samenwerkingsverbanden en het delen van bestaande kabelinfrastructuur kunnen parkexploitanten aanzienlijke tijdswinst en eventuele besparingen realiseren op het gebied van bekabeling en installatie. Cable pooling draagt dus niet alleen bij aan efficiënt netgebruik, maar verbetert ook de economische levensvatbaarheid van duurzame energieprojecten. 
 
Christian Holdert, projectleider bij Green Trust, hielp BCT met het realiseren van deze aansluiting bijvoorbeeld met het organiseren van de aansluitcontracten en een energiemanagementsysteem die ervoor zorgt dat de maximale transportcapaciteit niet wordt overschreden. ‘In de praktijk zullen het wind- en zonnepark niet vaak tegelijk op piekvermogen draaien, maar de netbeheerder had geen aanvullende capaciteit beschikbaar daarom regelen we zonnepark terug in het uitzonderlijke geval dat er te veel stroom het net op dreigt te gaan,’ vertelt Christian met een glimlach. ’Ook hebben we in samenwerking met de partners en aannemers nog een nieuwe transformator geplaatst. De windturbines opereren op een veel hoger spanningsniveau dan het zonnepark, en met de trafo konden we de aansluiting tóch mogelijk maken. De meeste projecten zijn allemaal net iets anders, daarom is cable pooling een erg leuke puzzel om te maken. Het is echt een congestiemanagementoplossing, we werken hierdoor mee aan het verlichten van de huidige overbelasting van het net. Hoe mooi is dat?’.

Deze website gebruikt Google Analytics om anoniem statistieken te verzamelen over het gebruik van deze website.