Nieuws

Turbines beklimmen, inspecteren, data analyseren, monitoren, rapporten schrijven, opbrengsten berekenen... Ons Asset Management-team doet het allemaal. "Om dit te kunnen en mogen doen, heb je natuurlijk wel een aantal trainingen nodig," legt beheerder Richard Verhoeff uit. "Omdat veiligheid voorop staat tijdens het inspecteren, hebben we jaarlijks verschillende trainingen. De kracht zit in het herhalen." 
 
Veiligheid 
"Het eerste jaar dat ik bij Green Trust werkte, moest ik meteen een aantal trainingen volgen. Je moet namelijk bevoegd zijn om een windturbine in te mogen. Voordat ik mijn GWO (Global Wind Organisation), BHV (Bedrijfshulpverlening) en VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) had behaald, mocht ik dus ook nog niet naar boven," legt Richard uit. 
 
Het Asset Management-team beheert wind- en zonneparken. Om dit te kunnen doen, moeten zij een aantal trainingen per jaar volgen. Veel trainingen hebben te maken met veiligheid. Zo moeten zij elke twee jaar verplicht de GWO-training volgen, waarin je leert hoe je veilig op hoogte moet werken, wat de risico's zijn en hoe je bijvoorbeeld iemand veilig kunt redden. Ook de VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) moet door iedere beheerder behaald worden om het bouwterrein op te mogen; deze moet je elke tien jaar vernieuwen. Los daarvan is een BHV-training één keer in de twee jaar verplicht, en bij Green Trust doen we dit zelfs jaarlijks. "Ook is ons hele team keurmeester voor hijsmiddelen en valbeveiliging," legt Richard uit. "Denk bijvoorbeeld aan touwen, kettingen en harnassen. Dit keurmeesterschap moet iedere vier jaar opnieuw worden gehaald."
 
Naast deze vaste trainingen zijn er trainingen voor leidinggevenden, zoals de Installatie Verantwoordelijke (IV) training. Green Trust-medewerkers Filippos Amoiralis en Senne Koetsier hebben deze een aantal jaar geleden behaald. Kazim Dinckan en Richard Verhoeff hebben de NEN3140-training gedaan, die voorafgaat aan de IV-training en gaat over veilig werken met elektriciteit.  "Vorig jaar heeft ons hele team ook een evacuatortraining gehad. De evacuator is een automatisch afdalingssysteem waarmee mensen in noodgevallen snel en veilig van grote hoogtes kunnen afdalen.'' 

Apart certificaat voor liften 
Naast de reguliere veiligheidstrainingen is er een apart certificaat vereist voor het gebruik van de serviceliften in windturbines. Dit certificaat garandeert dat onze beheerders bekwaam zijn om serviceliften veilig te inspecteren en te gebruiken. Ze leren hoe je de dagelijkste check uitvoert en hoe je controleert of de servicelift veilig is voor gebruik, of de remmen werken en of hij in goede staat is. Voor elk type lift moet je een certificaat hebben, en dit moet je eens in de twee jaar updaten. 

Elk windpark en elke turbine is anders 
Voor ieder windpark heeft ons team een inspectie method statetement nodig en moeten ze bekend zijn met de specifieke HSE regels gelden bij dat specifieke park. Daarbij is elk type windturbine anders. Daarom volgt ons team gespecialiseerde trainingen voor verschillende fabrikanten. "Tijdens deze trainingen leren we bijvoorbeeld hoe we een turbine veilig kunnen stilzetten en in operatie nemen en hoe we de hub en nacelle veilig kunnen betreden," legt Richard uit. "Bij elke training komen bepaalde belangrijke aspecten steeds weer terug: wees risicobewust, denk bij elke stap na en bespreek van tevoren wat je gaat doen en hoe je het gaat doen voordat je de turbine ingaat. Dit is iedere keer weer goed om bij stil te staan en de kracht zit hem natuurlijk in de herhaling."

 









Deze website gebruikt Google Analytics om anoniem statistieken te verzamelen over het gebruik van deze website.