Om het beste uit je zonneproject te halen, moeten alle factoren optimaal zijn. Het gaat dan natuurlijk over schaduw op de panelen, maar ook de hoek van de panelen en de elektronica erachter spelen mee. Daarnaast kan het slim zijn om te kijken naar een combinatie met windenergie of opslag. Miloš Stamenković, specialist in zonne-energie bij Green Trust, geeft graag advies.
Niemand begint zonder hulp van een specialist aan de bouw van een windpark. Maar bij het realiseren van een zonneproject wordt minder snel een zonne-expert ingeschakeld. “Bij zonneprojecten heb je het vaak over een heel andere schaal dan bij windenergie”, begrijpt Miloš. “Voor een paar honderd euro kun je al aan de slag met een enkel zonnepaneel in combinatie met redelijk eenvoudige elektronica. Een handleiding voor de installatie vind je op YouTube. Maar wat je daar niet vindt, zijn de vele factoren waaraan je moet denken. Zoals de werking van schaduw op de energieproductie, de voor- en nadelen van verschillende elektrische oplossingen of problemen door vallende bladeren van bomen. Dankzij innovaties in de zonne-industrie zijn er allerlei technische oplossingen. Zoals tweezijdige zonnepanelen, tracking montage, een meervoudig georiënteerde indeling of dubbel gebruik van landbouwgrond (agrivoltaics). Door hier vanaf het begin rekening mee te houden, kun je de opbrengst van je zonneproject vergroten.” Daarbij komt dat het installeren van een zonnepaneel op een vakantiehuisje iets heel anders is dan het realiseren van een zonnepark van vele hectaren. “Bij een groter project loop je al snel aan tegen vraagstukken rondom bijvoorbeeld netaansluiting en batterijopslag”, zegt Miloš. “Of misschien kun je wel onverwacht voordeel behalen door het combineren van zonne- en windenergie.”
Als specialist in zonne-energie neemt Miloš al die aspecten onder de loep. “Het liefste denk ik mee vanaf de start van een project”, geeft hij aan. “Zodat we het ontwerp in alle opzichten kunnen optimaliseren. Voor schaduwwerking begint dat met informatie over huidige én toekomstige objecten in de buurt. Denk aan bomen, hoge schoorstenen of lichtmasten van een sportveld in de buurt. Maar ook aan plannen in de omgeving, bijvoorbeeld voor windturbines. In een softwareprogramma combineer ik die informatie met andere parameters, zoals de hoek waaronder de panelen worden geplaatst en de elektronica. Hierbij kijk ik verder naar mogelijkheden voor flexibele panelen, panelen die meebewegen met de zon, panelen met of zonder frame. Zo creëer ik verschillende varianten. Op basis daarvan help ik de ontwikkelaars bepalen wat de meest optimale oplossing is voor het ontwerp.”
Miloš heeft ervaring met verschillende zonneparken in binnen- en buitenland, met grote projecten op de grond of bijvoorbeeld pv-panelen op de grote hallen van een logistiek bedrijventerrein. Naast berekeningen maakt hij ook vaak gebruik van visualisaties van het ontwerp in 3D. “Omwonenden krijgen zo een idee van hoe het zonnepark er in de praktijk uit komt te zien. Ook hierbij kunnen we verschillende varianten laten zien. Bijvoorbeeld met en zonder inrichting van het landschap. Zo’n visualisatie helpt daarnaast bij het aanvragen van de vergunning.”
Is je zonnepark al in bedrijf maar wil je bijvoorbeeld uitbreiden of een combinatie maken met windenergie? Of ben je gewoon benieuwd hoe je meer opbrengst kunt realiseren? Ook dan levert de expertise van Green Trust meerwaarde. Miloš: “Op basis van de tekeningen en de situatie maak ik een analyse. Hierin neem ik weer verschillende aspecten mee, van schaduwwerking tot elektrisch ontwerp en netcongestie. Mijn achtergrond in elektrotechiek komt hierbij goed van pas. We gaan ook steeds meer op zoek naar hybride oplossingen, bijvoorbeeld zonne-energie met batterijopslag of het combineren van zonne- en windstroom in dezelfde aansluiting. Zo is er vaak meer mogelijk dan je misschien denkt.”
Benieuwd naar de meerwaarde van Green Trust voor jouw zonneproject? Neem gerust contact op met Miloš of een van zijn collega’s!