Windpark Krammer

Windpark Krammer is het grootste burgerinitiatief van Nederland. De bijna 5000 leden van cooperaties Zeeuwind en Deltawind hebben het initiatief genomen om een windpark van 34 windturbines (samen 102 MW) op en om de Krammersluizen te ontwikkelen. De stroom, voldoende voor ruim 100.000 huishoudens, wordt rechtstreeks afgenomen door Nouryon, DSM, Google en Philips. Green Trust is op een aantal manieren bij Windpark Krammer betrokken:

  • Ontwikkeling
  • Contractering en aanbesteding
  • Bouw
  • Communicatie

Windpark Krammer: van en voor de regio

Windpark Krammer is in veel opzichten een uniek project. Gebouwd op een primaire waterkering en gelegen tussen Natura2000-gebied was zowel de ontwikkeling als de bouw uitdagend. Als initiatief van twee energiecoöperaties heeft het project altijd haar coöperatieve karakter gehouden en is Windpark Krammer echt van en voor de regio. Zo is er een Windfonds opgericht waarmee duurzame projecten uit de regio gefinancierd worden en is er een obligatielening uitgegeven speciaal voor de leden en direct omwonenden.

Als directeur van Windpark Krammer BV ben ik al sinds 2013 bij het project betrokken. Ik vind het ontzettend stoer dat burgers zo'n groot project op zo'n unieke locatie voor elkaar hebben gekregen.

 

Tijmen Keesmaat
Directeur Windpark Krammer

Technisch hoogstandje

Windpark Krammer is in veel opzichten een uniek project. Het bouwen op de een primaire waterkering en het feit dat projectlocatie omgeven is door Natura2000-gebieden maken het park bijzonder. Met de hulp van onder andere vier torenkranen en het aanbrengen van speciale damwandconstructies is het park op en om de Krammersluizen tot stand gekomen. De eerste paal ging in 2017 de grond in en naar verwachting is het park in het voorjaar van 2019 helemaal operationeel. De bouw van Windpark Krammer is onder andere via een aantal filmpjes in beeld gebracht. Deze zijn te vinden via de website van Windpark Krammer.

Green Trust heeft voor Windpark Krammer onder andere meegeholpen aan de ontwikkeling, contractering, engineering, aanbesteding, bouw en communicatie. Tijmen is sinds begin 2013 werkzaam voor Windpark Krammer BV als projectdirecteur, Klaas is sinds 2014 betrokken als contractmanager en Marlous Nooi is sinds 2014 communicatiemanager van het project. Lieuwe (financiering en PPA), Romana en Jeroen (engineering) en Annelies (juridische werkzaamheden) hebben op projectbasis meegewerkt aan de Krammer. Tijmen zal ook na oplevering betrokken blijven als directeur van Windpark Krammer BV.

Deze website gebruikt Google Analytics om anoniem statistieken te verzamelen over het gebruik van deze website.