Windpark Nijmegen-Betuwe

In een recordtijd van nog geen vier jaar hebben burgers uit Nijmegen en omgeving Windpark Nijmegen-Betuwe gerealiseerd. Het windpark, met vier windmolens, levert sinds eind 2016 duurzame energie voor ruim 7.000 huishoudens per jaar. Windpark Nijmegen-Betuwe ligt op Nijmeegs grondgebied, langs de snelweg A15. Green Trust heeft op een aantal terreinen meegewerkt aan dit windpark:

  • Ontwikkeling
  • Technisch ontwerp
  • Financiering
  • Bouw
  • Operationeel beheer

Windpark Nijmegen-Betuwe: volledig in handen van burgers

Windpark Nijmegen-Betuwe is vrijwel volledig in handen van burgers, verenigd in coöperatie WindpowerNijmegen. Na een succesvolle wervingscampagne in 2015 hebben 1.013 coöperatieleden samen 2 miljoen euro bij elkaar gebracht om het park te realiseren. Ook PPM Oost, de investeringsmaatschappij van provincie Gelderland heeft financieel bijgedragen. Voor hun investering ontvangen de deelnemers een goed rendement en leveren ze een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de regio.

Windpark Nijmegen-Betuwe was een heel leuk project om bij betrokken te zijn, omdat we het echt bedacht hebben vanuit de coöperatie. We hebben ons best gedaan om iedereen uit de coöperatie te betrekken in de uitvoering. Door open dagen te organiseren, een inkoopstation/bezoekerscentrum in te richten en zelfs het uitstellen van het hijsen van de rotor zodat deze tijdens de open dag gehesen kan worden... Best wel uniek!

Joost Cornelli
Bouwbegeleider Nijmegen-Betuwe

Toekomst

De vier Lagerwey-windturbines zijn in 2016 gebouwd. De windturbines hebben een tiphoogte van 150 meter en een rotordiamater van 100 meter. In totaal wekt het park voor 10 MW stroom op, dat via Huismerk Energie richting de huishoudens in de omgeving gaat. De burgercoöperatie zit sinds de bouw van het windpark niet stil en is ook bezig met de ontwikkeling van een zonnepark. Kijk voor meer informatie over Windpark Nijmegen-Betuwe op de website

 

Green Trust is bij verschillende fases van dit project betrokken geweest. Zo heeft Joost de bouw helemaal begeleid en hebben Jeroen en Klaas zich bezig gehouden met de aanbesteding en contractering. Romana heeft het technisch ontwerp uitgewerkt. Filippos doet het operationeel beheer van Windpark Nijmegen-Betuwe. 

Deze website gebruikt Google Analytics om anoniem statistieken te verzamelen over het gebruik van deze website.